Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Σχ. χρονιά 2023-24

Εορτασμός Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 στις 9 π. μ. στο 1ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου πραγματοποιήθηκε εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η σχολική γιορτή είχε τίτλο "Τα ρεμπέτικα της Κατοχής και της Αντίστασης" και κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα ιστορικά γεγονότα όπως περιγράφονται από τους ρεμπέτες στα τραγούδια τους.

afisa28Okt19Τα ρεμπέτικα του Πολέμου, της Κατοχής, αλλά και της Αντίστασης αξιοποιήθηκαν ως ιστορικές πηγές για να πληροφορηθούμε για την αντίσταση των Ελλήνων στους Ιταλούς, την πείνα και την εκμετάλλευση του λαού επί Κατοχής, τα εγκλήματα και τις θηριωδίες των Γερμανών και των συνεργατών τους, την ανάδειξη και το τέλος των ηρώων της Αντίστασης, τη στάση των συμμάχων μας, αλλά και το παράπονο και την ελπίδα του απλού λαού για καλύτερη ζωή. Τραγούδια όπως "Ο Μάρκος φαντάρος", "Τους Κενταύρους δεν φοβάμαι", "Τον πόλεμο μας κήρυξες", "Το όνειρο του Μπενίτο", "Άκου Ντούτσε μου τα νέα", "Ο Σαλταδόρος", "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Οι μαυραγορίτες", "Επιδρομή στον Πειραιά", "Στέλιος Καρδάρας", "Ένας λεβέντης χάθηκε ", "Το Χαϊδάρι", "Κάποια μάννα αναστενάζει", "Κάνε λιγάκι υπομονή", και άλλα αποτελούν σημαντικά δείγματα γραφής από τους "περιθωριακούς" και "δημοσίως επικινδύνους" ρεμπέτες, που έγραψαν ιστορία αλλά και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του λαϊκού μας τραγουδιού...

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα ιστορικά γεγονότα αφουγκραζόμενοι τους ρεμπέτες (Μάρκο, Μπαγιαντέρα, Γενίτσαρη, Περιστέρη, Τσιτσάνη, κ.ά.) ξεδιπλώνοντας παράλληλα το ταλέντο τους στη μουσική, το τραγούδι, το θέατρο, .., και εκφράζοντας τις δικές τους ανησυχίες...

stefani28Oct19Το σχολείο, επίσης, συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου με κατάθεση στεφάνου και συμμετοχή στη σχολική παρέλαση με τύμπανα και σώμα παρέλασης.

Της εορτής για την εθνική επέτειο προηγήθηκε ο ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών και η απονομή αριστείων, βραβείων προόδου και τιμητικών επαίνων στους μαθητές που αρίστευσαν, πρώτευσαν ή διακρίθηκαν αντίστοιχα κατά το σχολικό έτος 2018-2019.

Υπ. καθηγητές: Γ. Μακρίδης, Διευθυντής, Κοινωνιολόγος (επιμέλεια γιορτής) – Φ. Σίγγελ (παρέλαση, κατάθεση στεφάνου) – Π. Αναγνωστοπούλου (κατασκευή στεφάνου)