Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Σχ. χρονιά 2023-24

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίου - Λυκείου «Αριστοτέλης» 2021 και Επιλογή των Ελλήνων Μαθητών/τριών για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2021 – σχολ. έτος 2020-21

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση διοργανώνουν:.

-      τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου "Αριστοτέλης" 2021 για τους/τις μαθητές/τριες των Α’, Β’, Γ’ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού

-      τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2021 για τους/τις μαθητές/τριες της Α’, Β’, Γ’ (α’ φάση) τάξης των Λυκείων, Γενικών και Επαγγελματικών, της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού

-      τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2021 (β΄ φάση) για τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ τάξης Λυκείου που θα πρωτεύσουν στην α’ φάση.

Οι Διαγωνισμοί αυτοί γίνονται, για μια ακόμη χρονιά, για την ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης της Φυσικής από τους/τις μαθητές/τριες σε όλη τη χώρα, με απόλυτο σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή δεοντολογία, στην αντικειμενικότητα, στην αξιοπιστία, στη συνέπεια και στον εθελοντισμό, χωρίς αναφορές ή εκδηλώσεις με οικονομικές ή εμπορικές παραμέτρους.

Ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2021 και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού), καθώς και ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου "Αριστοτέλης" 2021, και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, θα διενεργηθούν το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 9.30 π.μ. .

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχολείο τους, μέχρι τη Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021. · Τα σχολεία θα διαβιβάσουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες ανήκουν, πίνακα με τα ονόματα των ενδιαφερομένων μαθητών/τριών. · Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τρεις (03) ώρες για τους/τις μαθητές/τριες Λυκείουκαι δύο (02) ώρες για τους/τις μαθητές/τριες Γυμνασίου και θα διενεργηθεί στα κατά τόπους Γυμνάσια ή Λύκεια που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως εξεταστικά κέντρα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής Γενικού Λυκείου της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη του Γυμνασίου. Η εξεταστέα ύλη για τη Β΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη της Α΄ τάξης του Λυκείου. Η εξεταστέα ύλη για τη Γ΄ Λυκείου θα είναι η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικού Λυκείου της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας της τάξης αυτής, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη των προηγούμενων τάξεων του Λυκείου. Αν στα θέματα απαιτούνται μη διδαχθείσες ή μη διδακτέες έννοιες, αυτές θα περιγράφονται στο έντυπο των θεμάτων. Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι η διδακτέα ύλη της κάθε τάξης, η οποία – κατά προσέγγιση – προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιήσεις τους έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού.

Συνιστάται στους/στις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια των Διαγωνισμών να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκειά τους.

Ενδεικτικά θέματα προηγούμενων ετών για κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, αντιπροσωπευτικά της φιλοσοφίας των θεμάτων των Διαγωνισμών και των Ολυμπιάδων είναι αναρτημένα με τις λύσεις τους στον διαδικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr.

Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:

Η δεύτερη φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, 9:30-12:30, στα τοπικά εξεταστικά κέντρα, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Η δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι 40 μαθητές/τριες με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες της πρώτης φάσης, θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, 9:30-15:30, στους χώρους του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη. Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής για την Α΄ Γενικού Λυκείου, Φυσικής Γενικής Παιδείας και Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών για τη Β΄ Γενικού Λυκείου και της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας για τη Γ΄ Γενικού Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.

Οι πέντε πρώτοι/ες μαθητές/τριες της δεύτερης φάσης (με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι/ες για τη φάση της προετοιμασίας, όπως αυτή περιγράφεται ακολούθως) θα συγκροτήσουν την εθνική ομάδα (αυτοί/ές ή - κατά σειρά - οι επιλαχόντες/ούσες), η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2021, τον Ιούλιο 2021, στη Λιθουανία, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2021 οι μαθητές/τριες θα διαγωνιστούν - όπως και στο παρελθόν - τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Στη β΄ φάση του Διαγωνισμού «Αριστοτέλης» 2021 για τη Γ΄ Λυκείου, θα δοθούν και φέτος πειραματικές διατάξεις / όργανα μέτρησης, ώστε οι μαθητές/τριες να διαγωνιστούν και στη σύνθεση / εκτέλεση πραγματικού πειράματος με λήψη μετρήσεων, αλλά και με επεξεργασία των πραγματικά πειραματικά δεδομένα.