Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Σχ. χρονιά 2023-24

24ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2019

Δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2019

Tο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος διοργανώνουν τον 24ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2019 για το σχολικό έτος 2018-2019. Ο διαγωνισμός έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9.00-12:00 π.μ. και απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών.

Δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν οι μαθητές/τριες στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2019.

Σημαντικές Ημερομηνίες

μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2019 Κατάθεση γραπτής δήλωσης συμμετοχής μαθητών/τριών στις σχολικές μονάδες Αποστολή αρχείου «Πίνακας Συμμετοχών Αστρονομίας 2019.xlsx» στη ΔΙΔΕ Πειραιά

29 Ιανουαρίου 2019 Ανακοίνωση Εξεταστικού Κέντρου στις σχολικές μονάδες

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9.00π.μ.Διεξαγωγή διαγωνισμού

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών/τριών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους. Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται τόσο στα Λύκεια όσο και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα.

Οι φάσεις του διαγωνισμού θα είναι δύο (2) για τα Γυμνάσια και τρεις (3) για τα Λύκεια.

Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους/στις μαθητές/τριες Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι το Ηλιακό μας Σύστημα, οι Αστέρες, οι Γαλαξίες, το Σύμπαν, η Ουράνια Σφαίρα, τα Τηλεσκόπια, η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Οι φάσεις του διαγωνισμού θα είναι ως εξής:

Στην πρώτη (1η) φάση του διαγωνισμού, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές/τριες Λυκείου και Γυμνασίου. Η 1η φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9.00-12:00 π.μ. σε διάφορα Λύκεια και Γυμνάσια της χώρας. Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται και διορθώνονται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Στη φάση αυτή, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές/τριες των τριών τάξεων των Λυκείων και, παράλληλα, όλοι οι μαθητές/τριες των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά 3 θέματα. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις (3) ώρες και θα διενεργηθεί με την ευθύνη μιας Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών που θα ορίσει ο/η Διευθυντής/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, οι καθηγητές της οποίας εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στον διαγωνισμό. Δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στους/στις Διευθυντές/ντριες των Γυμνασίων και των Λυκείων τους μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2019. Στη συνέχεια ο/η Διευθυντής/ντρια του Γυμνασίου/Λυκείου οφείλει να στείλει έγγραφο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τα ονόματα των μαθητών/τριών που δήλωσαν συμμετοχή, ούτως ώστε η Διεύθυνση να γνωρίζει από πριν τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων/ουσών και να ορίσει το Εξεταστικό Κέντρο με τον αντίστοιχο αριθμό επιτηρητών.

Τα έξοδα μετακίνησης προς και από το Εξεταστικό Κέντρο βαρύνουν αποκλειστικά τον/την διαγωνιζόμενο/η, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι περίπου τριάντα (30) πρώτοι/ες μαθητές/τριες Λυκείου και οι περίπου δεκαπέντε (15) πρώτοι/ες μαθητές/τριες Γυμνασίου θα κληθούν να συμμετάσχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr) και θα αποσταλούν, επίσης, μέσω email, σε όλες τις Τοπικές Επιτροπές, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

H δεύτερη (2η) φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Γεωργίου Καρτάλη 72 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) την Κυριακή 10 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00-15:00 το μεσημέρι, με την απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον/την διαγωνιζόμενο/η, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι μαθητές/τριες που θα πετύχουν και στη 2η φάση του διαγωνισμού θα είναι οι νικητές/τριες του 24ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019 και θα κληθούν να παραλάβουν τα βραβεία και τους επαίνους τους, καθώς και τις τιμητικές διακρίσεις των σχολείων τους, σε ειδική πανηγυρική τελετή, που θα διοργανωθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειδικά για τους μαθητές/τριες του Λυκείου, υπάρχει και η τρίτη (3η) φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 6-7 Απριλίου 2019. Η συγκεκριμένη φάση αφορά όσα παιδιά του Λυκείου επιθυμούν να στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Η 13η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας –Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία από 26 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2019. Στη φάση αυτή θα κληθούν οι δέκα (10) πρώτοι/ες μαθητές/τριες Λυκείου της 2 ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», οι οποίοι/ες θα συγκεντρωθούν στον Βόλο. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον/την διαγωνιζόμενο/η, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατά τη φάση αυτή, οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν σε τρία μέρη: α) στο Θεωρητικό Μέρος, στο οποίο θα κληθούν να λύσουν προβλήματα μικρής και μεγάλης ανάπτυξης, β) στην Ανάλυση Δεδομένων, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν σε πρόβλημα, στο οποίο θα έχουν δοθεί αστρονομικά δεδομένα και γ) στο Παρατηρησιακό Μέρος, που θα γίνει σε υπαίθριο χώρο, στο οποίο οι μαθητές/τριες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, που θα αφορούν τα τηλεσκόπια, τη χρήση των τηλεσκοπίων και 5 την ουρανογραφία. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εξέταση θα γίνει σε αίθουσα με κατάλληλα διαμορφωμένα θέματα. Η κατάταξη των μαθητών/τριων θα γίνει με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας στα τρία αυτά μέρη.